W co wyposażyć pokoje hotelowe, aby zapewnić gościom wygodny pobyt? Po jakie produkty sięgnąć, aby podkreślić...
Najnowsze trendy w hotelarstwie
Ostatnie lata pokazały ogromne zmiany na rynku usług hotelarskich w Polsce. Zdecydowane podniesienie standardu wyposażenia, wprowadzenie pewnych światowych standardów, innowacje i kreatywne podejście do prowadzenia hotelu lub pensjonatu. I wreszcie traktowanie hotelu nie jako wyłącznie miejsca noclegowego, ale też jako źródło ciekawych doświadczeń. Chcąc nadążyć za stale zmieniającymi się standardami na rynku hotelarskim, warto poznać najnowsze trendy.
Przeżycia i doznania – nie od dziś wiadomo, że kluczem do zdobycia serc klientów jest wywołanie u nich pozytywnych emocji związanych z marką, a w przypadku hotelu czy pensjonatu – z miejscem. Owszem, nadal kluczowymi czynnikami w walce o przychylną opinię gości pozostają czystość, standard i estetyka wyposażenia, obsługa klienta czy zakres usług.
Ale od kilku lub nawet kilkunastu lat widoczny jest trend, w których do konkretnego hotelu przyjeżdża się nie tylko po to, aby wygodnie się wyspać i zjeść dobre śniadanie, ale też by przywieźć ze sobą pewne doznania. Oryginalne wyposażenie, unikalne usługi hotelu, organizowanie weekendów tematycznych czy choćby wieczorków przy kominku z degustacją lokalnych win czy nalewek – to wszystko sprawia, że goście wyjeżdżają zadowoleni. Co więcej – chcą wracać po więcej.
Zieleń – zaproś ogród do hotelu
Po erze surowych i industrialnych wnętrz przyszła moda na wzbogacanie przestrzeni w rośliny. Obiekty realizują to w różny sposób, od wyposażenia wnętrz w donice z roślinami i montaż zielonych ścian, aż po ogrody zimowe i organizację stref wypoczynku i relaksu w specjalnie zaprojektowanych ogrodach wokół hotelu. Obiekty położone w mieście, gdzie zwykle nie pozostaje zbyt wiele miejsca na organizację zielonej przestrzeni, przenoszą swoją zieloną oazę na dachy i dedykowane tarasy. Szczególnie w tym ostatnim przypadku to świetnie rozwiązanie, pozwalające na chwilę wytchnienia wśród kojącej przyrody, nawet w centrum wielkiej metropolii.
Dużo zieleni pojawia się nie tylko we wspólnych przestrzeniach (typu recepcja lub restauracja), ale też w pokojach hotelowych. Dużą popularnością cieszą się ostatnio szczególnie dwa rozwiązania. Pierwsze to montaż zielonych ścian lub obrazów – to pionowe instalacje bazujące na wielu gatunkach roślin, które pełnią nie tylko funkcje estetyczne, ale też prozdrowotne – zielona ściana oddycha, a przy odpowiednim doborze gatunków roślin, może także oczyszczać powietrze z zanieczyszczeń.
Drugie rozwiązanie to modne ostatnio w przestrzeniach domowych dekoracje określane jako „las w słoiku”. Najprościej mówiąc to duże słoje z zamkniętym w nich fragmentem lasu – bardzo efektowne, a do tego mało wymagające (wystarczy je podlać od czasu do czasu).
Ekologia – chroń środowisko naturalne
Dbałość o środowisko naturalne i proekologiczne rozwiązania wchodzą do niemal każdej strefy naszego życia, nie ominęły także branży hotelarskiej. To bardzo wyraźny trend, obok którego nie można już obecnie przejść obojętnie. Coraz więcej obiektów traktuje swoje „zielone” podejście do prowadzenia hotelu jako ważną przewagę konkurencyjną.
Dowiedz się więcej, jak zaprosić ekologię do swojego hotelu lub pensjonatu – przeczytaj:
Proekologiczne rozwiązania w hotelu – od czego zacząć? >>
Takie rozwiązania jak: zmiana ręczników wyłącznie na żądanie, ekologiczne środki czystości dla hoteli, naturalne kosmetyki hotelowe, zmniejszenie zużycia energii elektrycznej i wody czy eliminacja foliowych opakowań dosyć szybko stają się standardem. Co więcej, coraz częściej to od klientów wychodzi oddolna inicjatywa (np. niekorzystanie z jednorazowych naczyń i sztućców, używanie tych samych ręczników przez cały pobyt, itd.).
Duże sieci hoteli dawno już zauważyły ten trend i wprowadzając coraz więcej rozwiązań systemowych, np.: wyposażanie swoich obiektów w meble i przedmioty produkowane z materiałów pochodzących z recyklingu. Także nowe inwestycje oparte są na technologiach proekologicznych, np. budowanie nowych obiektów zgodnie z wytycznymi ekologicznego certyfikatu LEED. Ciekawostką jest montaż na dachach budynków specjalnych szklarni, w których będą uprawiane owoce i warzywa na potrzeby kuchni hotelowej.
Wspólna przestrzeń - zostań częścią grupy
Klienci hoteli coraz częściej szukają także relacji i miejsc do poznania nowych osób. Wiele małych hoteli i pensjonatów już od dawna to zauważyło i tworzy wspólną przestrzeń dla gości w postaci salonu, biblioteki, pokoju zabaw dla dzieci, wspólnego miejsca do biesiadowania czy wspólnej przestrzeni zielonej. Większe obiekty inwestują raczej w dedykowaną przestrzeń do pracy z możliwością korzystania z całej infrastruktury biurowej.
Co, oprócz wyposażenia hotelu, jest ważne? Przeczytaj także:
Wyposażenie hotelu to nie wszystko, poznaj najnowsze trendy w hotelarstwie >>
Leave a comment