Ostatnie posty

Śniadania w hotelu - co goście docenią najbardziej?

Na pierwszym miejscu obfitość i bogaty wybór produktów


Natura stworzyła nas tak, że jesteśmy indywidualistami. Chociaż łączy nas wiele podobieństw, miewamy zdecydowanie odmienne gusta. Nawet w domowej kuchni czteroosobowa rodzina potrzebuje sporego wyboru produktów, bowiem smaczne i lubiane potrawy to nie tylko dostarczenie organizmowi niezbędnych do życia składników, ale też przyjemność i doskonałe samopoczucie. Wystarczy pomyśleć, jak może zmienić nasz nastrój jeden cukierek czy filiżanka dobrej kawy, aby zrozumieć, jak duże znaczenie ma dla nas smak tego, co spożywamy.


Dietetycy przekonują, że zjedzenie śniadania ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, a jeśli jeszcze jest ono smaczne, z pewnością może decydować o całym nadchodzącym dniu. W hotelowych warunkach na poranny posiłek decydują się nawet te osoby, które są zdeklarowanymi przeciwnikami spożywania czegokolwiek przez południem. To zarówno efekt okoliczności i miejsca, jak i faktu, że posiłek mamy podany w estetyczny sposób oraz możemy wybierać spośród wielu smacznych produktów. W tradycji hotelowej więc bardzo ważne jest, aby zaserwowane śniadanie było bogate i pozwalało na wybór ulubionych przysmaków każdemu gościowi, bez względu na jego gusta kulinarne i upodobania. Obfitość i różnorodność to pierwszy z aspektów śniadań, który doceniają goście hotelowi.

Potrawy tradycyjne oraz wyszukane przysmaki


Oferta śniadaniowa w hotelach – zarówno ta serwowana do pokoi, jak i podawana w postaci szwedzkiego bufetu – wymaga połączenia tradycyjnych potraw z nietypowymi propozycjami. Te drugie stanowią rodzaj wabika, który sprawia, że posiłek zostanie zapamiętany, a miejsce być może polecone znajomym. Tradycyjne potrawy są obowiązkowe, bowiem stanowią gwarancję, że każdy gość znajdzie wśród nich to, co lubi. Z drugiej strony przebywając w hotelu podczas wyjazdu turystycznego czy służbowego większość z nas czuje się wyjątkowo, traktując taką sytuację, jak rodzaj luksusu, który wiąże się z obsługą, wysokim komfortem i dogadzaniem sobie, chociażby poprzez dodanie do tradycyjnego śniadania nietypowego smakołyku.

Co oferują hotele w śniadaniowym menu?

  • Jajka w wielu różnych postaciach – gotowane na twardo, na miękko oraz w postaci obowiązkowej jajecznicy.
  • Przygotowywane na bieżąco omlety i inne potrawy z jaj.
  • Lekkie francuskie śniadania w postaci kawy, kakao, słodkich tostów, racuchów i croissantów.
  • Śniadania w stylu angielskim z obowiązkowym bekonem, kiełbaskami, fasolką po bretońsku i przesmażanymi ziemniakami.
  • Tradycyjne wędliny i sery w wielu odmianach.
  • Zupy mleczne z dodatkami takimi, jak żurawina, rodzynki, cukier czy sól.
  • Szeroki wybór typowych śniadaniowych dodatków, jak miód, dżemy i powidła.
  • Bogaty wybór owoców i pieczywa.

Propozycje potraw, jakie znajdują się w śniadaniowym menu hotelu są uzależnione od placówki. Im więcej przebywa w niej osób, tym bogatsza jest oferta. Większość placówek systematycznie wprowadza też nowe dania, kierując się opiniami klientów. Rozmaitość dań i możliwość wyboru także tych niestandardowych smakołyków, jakich nie jada się w domu, to druga cecha hotelowych śniadań, doceniana przez gości.


Wykwintne serwowanie i bezwzględna higiena


Trzecim, nie mniej istotnym elementem hotelowych śniadań, który decyduje o ich popularności i wysokiej ocenie jest sposób podania potraw. Serwowane na pięknej zastawie stołowej, kunsztownie dekorowane zmieniają się z prostych, codziennych potraw w wykwintne posiłki. Kryształowo czyste, lśniące szklanki czy srebrne tace, które coraz częściej są standardowym wyposażeniem hotelu swój wygląd zawdzięczają profesjonalnej chemii gospodarczej, do której zaliczają się też specjalistyczne preparaty do mycia naczyń. To one sprawiają, że taca przyciąga uwagę nieskazitelną czystością, co z kolei budzi zaufanie gości i zachęca do kosztowania znajdujących się na niej smakołyków. Do tej grupy produktów zalicza się:

  • płyny do mycia naczyń w zmywarkach,
  • płyny do ręcznego mycia naczyń,
  • odkamieniacze,
  • sól do zmywarek,
  • preparaty nabłyszczające.

Czystość ma kardynalne znaczenie dla jakości serwowanych śniadań hotelowych. Pomijając fakt, jak bałagan i brak ładu estetycznego wpływa na nasz apetyt warto wspomnieć też o walorach zdrowotnych takich posiłków. W zbiorowym żywieniu szczególnie ważne jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny, aby wyeliminować ryzyko zatruć pokarmowych. Te ostatnie mogą być powodem spadku popularności obiektu, a nawet jego zamknięcia. Specjalistyczny płyn do mycia naczyń w zmywarkach nie tylko skutecznie usuwa brud z talerzy i szklanek, ale też dezynfekuje je, dzięki czemu są w pełni bezpieczne. Czystość jest ważna, ale duże znaczenie ma również wygląd talerzy i szklanek, które swój połysk zyskują, dzięki zastosowaniu specjalnych środków nabłyszczających. To one decydują o nieskazitelnym wyglądzie oraz o odbijaniu światła, które podkreśla wrażenie perfekcyjnej czystości zastawy. To kolejny aspekt hotelowych śniadań, dzięki któremu goście chętnie wracają do tego samego obiektu.


Dbanie o czystość w hotelowej kuchni i perfekcyjny wygląd naczyń do serwowania śniadań to budowanie pozytywnego wizerunku. Stąd też inwestowanie w skuteczne, profesjonalne środki chemiczne do mycia i nabłyszczania jest ważne i z pewnością szybko zaprocentuje dobrymi opiniami o hotelowych śniadaniach, a także o całym obiekcie. A to już pierwszy krok do sukcesu i większej liczby gości.

Leave a comment