Ostatnie posty

Wyposażenie hotelu to nie wszystko, poznaj najnowsze trendy w hotelarstwie


Standard hotelu, wyposażenie, obsługa – to czynniki ważne dla opinii gości hotelowych, jednak czy decydujące? Na pewnym poziomie jakość wyposażenia i profesjonalizm obsługi są standardem, i aby wybić na tle konkurencji, trzeba wyróżnić się czymś więcej. Czym obecnie przyciągają hotele, szczególnie te celujące w gości biznesowych? Jakie najnowsze trendy na rynku hotelarstwa dają przewagę nad konkurentami?

Goście hotelowi są wymagający, a w dobie tak dużego wyboru na rynku, odwiedzający hotele mają coraz wyższe wymagania i przebierają w ofertach. Szczególnie ci, którzy szukają miejsca na konferencję, na wyjazd firmowy czy na spotkanie biznesowe. Co, oprócz standardowej oferty, warto zaproponować klientom? Jakie trendy warto zauważyć, by oferta konkretnego obiektu stała się zauważalna w ogromnie propozycji innych hoteli?

Ekologia i dbałość o środowisko

Troska o środowisko i zwrócenie się w kierunku ekologicznych rozwiązań to nie tylko modny, ale i godny pochwały kierunek rozwoju. Ekologiczne rozwiązania wprowadzane są już na etapie projektowania i budowy obiektu. I słusznie, bo to nie tylko wyraz troski o środowisko, ale też niekiedy spora oszczędność. Baterie słoneczne na dachu hotelowym, systemy oszczędności wody i energii elektrycznej w pokojach i łazienkach hotelowych, używanie detergentów przyjaznych środowisku, wyposażenie hoteli w produkty ulegające biodegradacji, segregacja odpadów, a nawet własne studnie głębinowe – to tylko przykłady działań proekelogicznych. 

Hotel przyjazny środowisku daje gościom coś więcej niż standardowy obiekt hotelowy. Daje poczucie dbałości o przyrodę i czystość środowiska. Coraz więcej firm, szczególnie tych z poziomu korporacji międzynarodowych, przykłada szczególną uwagę do wdrażania ekologicznych rozwiązań w obrębie swojej firmy. Propozycja wyjazdu firmowego do obiektu o wysokiej świadomości ekologicznej, który przedstawi „zieloną” ofertę zbieżną z filozofią firmy, będzie z pewnością mile widziana przez władze firmy.

Twórcza przestrzeń do pracy

Zjazdy firmowe to często czas na kreatywną pracę, spotkania biznesowe i wykorzystanie czasu na planowanie i podejmowanie strategicznych decyzji. Z pewnością odpowiednie otoczenie sprzyja tego typu aktywności. Dlatego coraz częściej, oprócz klasycznych sal i pokojów konferencyjnych, hotele oferują tzw. „brain roomy” czy „rest roomy”, które wyposażone w wygodne sofy, fotele, stoły i tablice sprzyjają kreatywnej pracy i tzw. „burzom mózgów”. Położone są w zaciszu, z dala od zgiełku, w ogrodach hotelowych lub innych miejscach pozwalają na pracę umysłową. 

Równie ważne jest podstawowe, ale profesjonalne i dobrej jakości wyposażenie sal konferencyjnych. Rzutnik, infrastruktura komputerowa, projektor, ekran, oświetlenie, nagłośnienie – to absolutne minimum w salach do pracy. Warto do tego wyposażenia hotelu dodać jeszcze sprzęt do videokonferencji, która obecnie staje się ważnym narzędziem pracy.

Zaskakujące menu hotelowe

Jedzenie w hotelowej restauracji zawsze było dobrą kartą przetargową przy podejmowaniu decyzji o wyborze obiektu. Aby przyciągnąć gości i wyróżnić się na tle konkurencji, warto przede wszystkim postawić na dobrego szefa kuchni, który swoją kreatywnością i doświadczeniem pozwoli stworzyć niepowtarzalne menu. Kuchnia molekularna, slow food lub brain food to tylko przykładowe modne obecnie trendy. Menu oparte na zasadach slow food pozwala gościom zasmakować regionalnych potraw od lokalnych dostawców, daje poczucie dbałości o środowisko i lokalne tradycje. Jest z pewnością wartością dodaną do pobytu na konferencji. Z kolei po brain food sięgają coraz częściej hotele celujące w gości biznesowych dbających o swoją dietę i zrównoważone odżywianie. Chodzi o komponowanie posiłków z produktów, które sprzyjają wydajnej i kreatywnej pracy, odżywiają nie tylko ciało, ale i umysł. Posiłki dobrane do indywidualnych potrzeb i zapotrzebowania organizmu wprawią gości w dobre samopoczucie i zwiększą wydajność w pracy.

Wyróżniające atrakcje dodatkowe

Basen w podziemiach zamku, możliwość organizacji ślubu w ruinach w ogrodach hotelowych, sale konferencyjne na dachu z widokiem, brain roomy do kreatywnej pracy w przybudówce, kręgielnia w zabytkowych zabudowaniach dawnego majątku dworskiego – to tylko przykładowe atrakcje, którymi wyróżniają się obiekty hotelowe. Warto postawić na indywidualność, podkreślenie wyjątkowego miejsca i ciekawą aranżację, które pozwolą gościom na niezapomniane przeżycia, niedostępne w żadnym innym hotelu. Unikalna organizacja przestrzeni to silna karta przetargowa w walce o klienta, która sprawi, że goście chętnie będę powracać do konkretnego obiektu, dodatkowo polecając go znajomym.

Podsumowując, warto być hotelem z charakterem, z unikalną wartością, której goście nie są w stanie otrzymać w żadnym innym obiekcie. Stawiajmy na indywidualność, troskę o gości i o środowisko, lokalne zwyczaje i wysoki profesjonalizm.  

Posty :: Promocja hotelu

Leave a comment